divendres, de febrer 01, 2008

Pilar de cinc sense mans

Ja feia temps que havia sentit a parlar del pilar de cinc sense mans. M'havien explicat que l'assajaven els Castellers d'Esparreguera, i que aquests l'havien heretat directament dels seus padrins, els Castellers de Terrassa. Diria (si m'equivoco, corregiu-me!) que aquestes són les úniques dues colles que han aconseguit aquest pilar.

La construcció és un pilar de cinc normal, amb la diferència que el segon no agafa el terç, i aquest fa el que pot (més algun miracle de més) per parar-se el pilar.

Bé, doncs, per via d'en Frikilandi Verdusco, amo i senyor dels vídeos castellers de la web, us poso el vídeo del pilar de cinc sense mans dels Castellers de Terrassa.




Vés a dalt

T'agrada el post? Doncs vota'm!

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Té molt de merit aquest pilar.

Però una pregunta, algú sap si s'ha fet sense mans a tots als pisos.

A Gràcia l'hem fet de 4 sense mans a cap pis, però no se si algú l'ha provat amb un pis més. (Deu ser moolt més dificil)

Carol ha dit...

Ostres, sense mans a cap pis? :O Fer un pilar de cinc així deu ser molt i molt difícil!

Per relació directe amb un terç que ha fet aquest pilar sense mans, puc dir que és molt difícil. Però clar, sense agafar la quarta, ni l'enxaneta...

Jo crec que és massa difícil, però sóc pessimista i escèptica. Espero equivocar-me i veure-ho algun dia a plaça, amb camisa blau turquesa, blau gracienc, bordeus, o el color que sigui ;)

Jordi Pinyol ha dit...

Uf! No coneixia aquesta modalitat del pilar de cinc. Ja té mèrit ja. Mèrit i molta força i equilibri per evitar que acabi essent un pilar sense mans i sense dents..

;)

Carol ha dit...

Sí que té mèrit, sí! Com deien al blog d'en Frikilandi la colla se l'ha de creure molt aquest pilar! :O

Unknown ha dit...

Dissabte al local de Gràcia hi havia molta representació badalonina (Col·laborant activament en que s'acabessin totes les llaunes de cervesa)

tulineta ha dit...

anava a dir-te lo del pilar de 4 de Gràcia... però m'ho ha tret el senyor Martí!


Petons noieta..

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

La web de castellers de Lleida conté aquest fragment on explica com va anar el primer Pde5 sense mans d'aquesta colla.S'explica que l'any 1981 feia 48 anys que no s'havia vist,restan em surt l'any 1933.

"Tots sabíem quin era el pilar que anàvem a fer, però l'Emili no se'n va adonar fins que va veure el segon. Aquell pilar era el regal que la colla li feia en el seu 81 aniversari (era el matí del dissabte 5 de setembre del 1981). Era un pilar que ell sempre havia desitjat tornar a veure algun dia. Es pensava que el veuria el dia 6, i no el dia 5. Feia 48 anys que no es veia fer aquell pilar. - Em sembla que tots estàvem nerviosos al màxim; si no tots, quasi bé tots. Almenys jo no vaig dormir aquella nit. - El Jan ja estava muntant la pinya, i jo em trobava per allà, perdut, intentant fer-me passar un xic els nervis. No sabia ni el què fèieu els altres. Ja veig el Ton damunt la pinya, i que s'està posant bé les mans que el subjecten, i després les seves mans a la cintura. Fa poc que el pilar ha començat a tenir vida; tothom està en silenci i les gralles encara no refilen. Mentre anava succeint tot això, jo ja era sobre la pinya, repartint la gent pels forats que quedaven, i em repetia interiorment: fora els nervis. Em preparo per pujar. Començo a pujar; el peu dret darrera el genoll del Ton, l'esquerra a la faixa, genoll dret a l'espatlla corresponent, peu esquerre dalt, l'altre peu, i dret, ja hi som, les gralles han començat a sonar, em busco un punt al meu davant, que va ser un clau de la paret damunt la porta de ca l'Emili, i em poso d'acord amb el Ton i la pinya. Anna, amunt! Ja només veig aquell clau, i noto l'Anna que es comença a agafar al capdavall al final del camall del pantalon, i va pujant molt poc a poc, amb passos ben curts, molt més curts que en els pilars normals. Quan està a punt d'entrar, li dic: "molt fineta, Anna". Un cop col·locada, l'Anna em diu: "abaixa una mica el cap, Ton". l'abaixo, i diu: "prou". Jordi, amunt. I, molt finet, també comença a pujar d'allò més fi; ja és sobre el Ton, i segueix pujant. Passa per sobre les meves espatlles, i arriba fins a l'esquena de l'Anna, i ella li diu: "molt fi, Jordi". En el moment de sentir l'aleta, s'acaba de carregar el pilar de 5 sense cap mà. El pilar es carrega després de 48 anys de no haver-se fet. Moltes il·lusions, molts nervis, però sobretot tothom estreny més fort encara. No sé si riure o plorar. Es comença a descarregar, i l'Anna repeteix al Jordi: "molt fi, ara". El Jordi es deixa relliscar com la cera que vessa d'un ciri ... " (Ton Roura, a «Castells», butll. dels «Castellers de Terrassa», nov. 81).
http://www.castellersdelleida.cat/modules.php?name=Diccionari&op=content&tid=251

Goshi ha dit...

Els castellers d'Esparreguera vam descarregar tant el pilar de 5 sense mans del segons al terç com el pilar de quatre sense cap mà.. però de cinc sense cap mà.. bffff UTOPIA...

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

En principi del meu comentari anterior on diu:"...com va anar el primer Pde5 sense mans d'aquesta colla".Hauria de dir "com va anar el primer Pde5 sense mans de segon a terç de castellers de Terrassa".
http://www.castellersdeterrassa.terrassa.net/
images/historiques/p5sm-cornella-1981.jpg
foto d'un segòn pilar de l'any 1981 a Cornellà.
Al món casteller s'hi cita :3. "El Falet de Constantí va parar el pilar de sis sense mans"; I-466.

Goshi ha dit...

Mmmmm sip.. però de tots és ben sabut que les cròniques a aquelles èpoques eren un pèl imprecises.. Aquells anys sovintejava el pilar sense una mà (a un o varis pisos) i seria més prudent pensar que en aquella ocasió es tractava d'aquest tipus de pilar. Per això sempre m'agrada precisar "sense mans del segon al terç".
En tot cas, l'ús del pilar sense una mà.. podria dur a pensar que podrien haver-lo fet amb el mateix estil, és a dir, pujar-lo amb les dues mans i després deixar-se anar.

A veure quan ens veiem i xerrem una estoneta..

Anònim ha dit...

1000 facebook likes
buy facebook likes

http://islandora.ca/using_islandora_demo http://www.socialenterpriselive.com/about-us
get facebook likes buy facebook likes get facebook likes
i cant able to open programms its asking to licence key for pc protect what to do and i cant also able to uninstall my norton anti virus

buy facebook likes 1000 facebook likes [url=http://1000fbfans.info]buy facebook likes [/url] 1000 facebook likes

Vés a dalt
 
Vés a dalt