dimarts, de juliol 24, 2007

Santes '07

Ahir, diumenge 22 de Juliol, Mataró va viure la diada castellera per la seva festa major d'enguany, Les Santes '07. Aquest any les colles convidades van ser Castellers de Vilafranca i Xiquets de Reus, amb la colla amfitriona per suposat, Capgrossos de Mataró. Una diada emotiva on totes tres colles tenien grans reptes: els avellanes provar la torre de 8 folrada que finalment decidiren no atacar i reservar-la per una altra ocasió, els verds la torre enmanillada que ja fa uns anys que la assoleixen a Mataró, i els blaus marins provar el primer castell de nou de la temporada, el 3d9f.

Per començar, els pilars caminats a plaça col·locaren a cada colla a la seva posició dins la plaça, i obriren l'actuació els amfitrions aixecant la quarta torre de 8 folrada de la temporada, que tot i estar nerviosa funcionà bé i es descarregà sense cap entrebanc. El plat fort es presentà a segona ronda que aixecaren el 3d9f. Pujà nerviós, però a bon ritme. A la carregada de quarta en avall el castell patí, quart s'obriren i van haver de treballar de valent, però suant una mica el castell es descarregà amb el tremolic propi dels nervis de fer primer castell de 9 de la temporada a les Santes. En tercera ronda el segon 5d8 fou la decisió, i pujà nerviós i tremolós, com a l'actuació de Premià. Sense patir per la descarregada, el castell es carregà i tremolós començà la descarregada. Un malentès a la pinya, però, féu que el castell patí una forta estrebada que féu perillar l'estructura i arrencà una exclamació del públic. El tronc, però, parà el cop, i descarregaren el castell sense cap més entrebanc. Per acabar dos pilars de 5.

Castellers de Vilafranca, segons en actuar, aixecaren per començar un magnífic 3d9f. La gamma extra arribà a la segona ronda, on, després de reclutar a la gent suficent per a la soca entre les colles i el públic, muntaren la soca i el folre de la torre enmanillada. Pujaren les manilles i la tremolor i inestabilitat feia patir. Amb la pujada del tronc i el pes el tremolí parà, i la torre va pujar sense cap incidència. A la descaregada, però, manilles i folre patiren de valent, i hagueren de treballar i suar la construcció. Es descarregà, però, i l'eufòria s'estengué per la plaça. Un 4d9f segur a tercera ronda assegurà la millor diada d'enguany dels Castellers de Vilafranca, que per acbar la diada de les Santes asseguraren amb un pilar de 7 amb folre que enfoca cap a un p8fm no gaire llunyà.

Xiquets de Reus asseguraren l'actuació. Per començar executaren el 4d8, segur i sense cap patiment. Un bon 3d8 a segona ronda feia creure que arriscarien i tirarien el seu millor castell de la temporada passada, la torre de vuit amb folre, però a tercerca ronda van preferir no arriscar i reservar la torre folrada per una altra ocasió, rebaixant-la un pis, i fent la 2d7, que tampoc patí cap sotregada i es descarregà sense cap problema. Amb aquesta actuació van igualar la seva millor diada, feta a Reus en motiu de Sant Pere. Per acabar atacaren un ja conegut vano de 5, que mostrà problemes ja a la pujada per part del segon que no es trobava gens còmode, però tots els pilars pujaren. El pilar de cinc patí tota la carregada i a la descarregada petà i caigué. tot i així els dos pilars de 4 es descarregaren normalment.

En acabar l'actuació els Capgrossos de Mataró orgnaitzaren un emocionant acte d'homenatge a Mariona Galindo, on Xiquets i Vilafranca alçaren dos pilars de 4, i els Capgrossos alçaren dos pilars 4 on les enxanetes, dossos dels castells normals, deixaren anar dos coloms. Un emcionant acte, per una emocionant diada.

Encara no tinc les fotos, però les fotos (fetes per mi, per cert!) estàn penjades a la Malla, i quan pugui ja les penjaré aquí. I també hi han vídeos! Torbareu tots els vídeos de la diada aquí.

Vés a dalt
 
Vés a dalt